Newsletter
Newsletter
Newsletter

Blog Tornar

LA REFORMA DE LES GOLDEN VISA: UN DEBAT MÉS ENLLÀ DE L'IMPACTE IMMOBILIARI

El Govern d'Espanya ha anunciat una iniciativa legislativa per a abolir les Golden Visa, un tipus de permís de residència concedit a inversors estrangers que adquireixen propietats per un valor superior a 500.000 euros. Aquesta mesura busca reafirmar la concepció de l'habitatge com un dret essencial i no com una oportunitat d'inversió especulativa. La decisió sorgeix en un context on la necessitat d'accés a l'habitatge digne s'intensifica, i es percep com un esforç per a disminuir la pressió especulativa en els mercats residencials urbans de les principals ciutats espanyoles.

Reacció de l'immobiliari davant una mesura controversial

Contrari a les expectatives governamentals, experts i actors clau del sector immobiliari sostenen que l'eliminació de les Golden Visa no produirà un impacte significatiu en el mercat. Argumenten que el volum de transaccions facilitades per aquest visat és marginal en comparació amb el total d'operacions de compravenda d'habitatges a Espanya. A més, es critica que la mesura podria desviar l'atenció de problemes més urgents del sector, com l'escassetat d'oferta i l'augment de la demanda, que són els veritables motors de l'escalada de preus.

La derogació proposada de les Golden Visa també ha generat preocupacions sobre el missatge que Espanya envia al capital estranger. Alguns experts interpreten aquesta mesura com un retrocés en l'atracció d'inversions estrangeres, especialment en un moment en què el mercat immobiliari espanyol gaudeix d'un bon posicionament a nivell global. La preocupació subjeu en què, encara que les Golden Visa representin una fracció menor de les inversions, la seva eliminació podria percebre's com un gest proteccionista i poc acollidor cap a l'inversor internacional.

Perfil detallat de l'inversor de Golden Visa

Les estadístiques revelen que els principals beneficiaris de les Golden Visa han estat inversors de països com la Xina i Rússia, els qui opten per propietats d'alt valor, principalment en ciutats com Barcelona. Aquests inversors solen realitzar les seves adquisicions majoritàriament amb fons propis, la qual cosa indica una preferència per inversions significatives i segures. Aquest perfil suggereix que les motivacions per a adquirir propietats a Espanya transcendeixen les facilitats administratives que ofereixen les Golden Visa, apuntant més cap a factors com la qualitat de vida i l'estabilitat econòmica i social del país.

Cap a un equilibri entre habitatge i inversió

La discussió sobre les Golden Visa destapa un debat major sobre com harmonitzar el dret a l'habitatge amb el foment d'inversions que impulsen el desenvolupament econòmic. Encara que el Govern s'inclina per protegir l'accés a l'habitatge, el sector immobiliari posa en dubte el veritable impacte d'aquestes vises en el mercat, suggerint una anàlisi més profunda de les polítiques d'habitatge i inversió a Espanya.

Opinió de Bruno Rabassa, CEO de BerkshireHathaway HomeServices Spain

Després de l'últim i sonat anunci del nostre President del Govern d'acabar amb les GoldenVisa residencials, els mitjans de comunicació nacionals i internacionals s'han fet eco d'aquesta mesura d'una manera tremendament eficaç, probablement amb la convicció que la supressió d'aquesta mesura vigent al nostre país des de fa una mica més d'una dècada, pogués provocar un ajust dels preus de venda dels habitatges en el mercat residencial espanyol.

Res més lluny de la realitat. El Govern coneix perfectament les dades de les Golden Vises concedides durant la seva vigència, com també si ha estat via compra immobiliària o una altra alternativa de les contemplades, com la inversió en empreses espanyoles o en deute públic.

La veritat és que encara que el pla Golden Visa hagi pogut ser un gran reclam, la realitat és que molt pocs dels compradors estrangers han accedit a ella, bé perquè ja eren ciutadans europeus Schengen, o bé senzillament perquè no la desitjaven perquè no han considerat residir a Espanya.

Els números són eloqüents, i segons comunica Moncloa, des que va entrar en vigor la mesura, s'han concedit una mica menys de 15.000 GoldenVises, representant tan sols un anecdòtic 0,15% de totes les transaccions immobiliàries realitzades en el mateix període.

Resol aquesta mesura l'increment de preus que experimenta el nostre mercat immobiliari espanyol? NO, en absolut. El que sí que hauria de resoldre-ho és l'increment de l'oferta disponible, i és que hem passat de produir 850.000 habitatges anuals en el nostre pic previ al 2.007 a tot just unes 80.000, quan cada any s'estima que es creen 250.000 noves llars. Entre el blanc i el negre hi ha una escala de grises, i entre poc i massa.
Publicat: 11 Apr 2024
Compartir aquesta entrada -

Et truquem!

NO PERDI L'OCASIÓ DE TROBAR LA PROPIETAT DELS SEUS SOMNIS

Subscrigui's i rebrà totes les novetats i promocions de Berkshire HathawayHomeServices spain

We use cookies to ensure you get the best experience on our website Accept cookies Més informacio